Malàsia: la joia del sud-est asiàtic

Picture of Josep Font

Josep Font

M'encanta explicar les meves experiències i ajudar a la resta a gaudir més de les seves vacances.

Malàsia: la joia del sud-est asiàtic

La millor manera d’acabar un any i començar-ne un de nou és, sens dubte, descobrint nous països i cultures. Durant aquest viatge vam tenir la sort de descobrir Malàisia, una (altra) joia no tan coneguda del sud-est asiàtic. En aquesta publicació coneixerem una mica més sobre aquest país tant encantador.

Malàisia és un país que es divideix en dues grans regions, la Malàisia peninsular, i les seves illes més properes, i la part malaia de la illa de Borneo. La Malàisia peninsular limita al nord amb Tailàndia i al sud amb Singapur mentre que la part oriental, que es troba a la illa de Borneo, limita amb Indonesia al sud i Brunei al nord. Tant Singapur com Brunei son dos estats molt petits que son una bona opció per visitar amb pocs dies si viatges a Malàisia. Tot i haver-nos-ho plantejat, finalment no vam visitar cap dels dos països; Singapur perquè té un aeroport molt important on segurament algún dia hi farem una escala que ens permetrà visitar-lo, i Brunei perquè no ens era còmode visitar-lo degut a les zones que voliem visitar de Malàisia. Tot i així, aquest últim és una espineta que se’ns va quedar clavada i esperem poder visitar algún dia!

El país compta amb una població d’aproximadament 32 milions d’habitants, caracteritzada per una rica diversitat ètnica i cultural. Les principals comunitats inclouen malais, xinesos, indis i diversos grups indígenes, una barreja que es reflecteix en les llengües, les tradicions i la gastronomia local. El malai és l’idioma oficial, però l’anglès i altres llengües com el mandarí i el tàmil també són àmpliament parlats. L’islam és la religió predominant, tot i que hi ha una notable presència de budisme, cristianisme i hinduisme.

El sistema polític de Malàisia és una monarquia constitucional federal, composta per 13 estats i 3 territoris federals. Aquesta estructura política és única, ja que el cap d’estat (o rei), el Yang di-Pertuan Agong, és elegit entre els governants dels diferents estats cada cinc anys. Aquesta forma de govern ha garantit una estabilitat política que ha permès el desenvolupament econòmic i social del país al llarg de les dècades.

Pel que fa a l’economia, Malàisia ha experimentat un creixement constant gràcies a una base empresarial diversificada que inclou sectors com l’electrònica, el petroli, l’agricultura i el turisme. La moneda oficial del país és el ringgit malai (MYR), amb un tipus de canvi aproximat de 4,60 MYR per euro (gener de 2025). Aquestes dades reflecteixen una economia estable, que continua atraient inversors i turistes de tot el món.

A la part occidental, o peninsular, hi trobem la seva capital Kuala Lumpur. És una ciutat vibrant que combina modernitat i tradició amb una sorprenent harmonia. Està situada al centre-oest de la península malàisia i destaca per ser una metròpoli multicultural on conviuen ètnies malaises, xineses, índies i indígenes; una diversitat que es reflecteix en la gastronomia, la religió i les tradicions locals. Amb una població d’uns 2 milions d’habitants al nucli urbà i al voltant de 8 milions a l’àrea metropolitana, aquesta ciutat és un dels motors principals de l’economia del sud-est asiàtic.

El paisatge urbà de Kuala Lumpur és un equilibri entre arquitectura moderna i herència cultural. Les icòniques Torres Petronas, amb els seus 452 metres d’alçada, dominen l’skyline, mentre que la Torre KL ofereix vistes espectaculars de tota la ciutat des de la seva plataforma d’observació. Els mercats tradicionals, com el Central Market o Jalan Alor, es barregen amb centres comercials luxosos com Suria KLCC i Pavilion KL, convertint-la en una destinació de compres única.

La ciutat també és coneguda pels seus espais religiosos i culturals. Entre els més destacats hi ha la Mesquita Nacional de Malàisia (Masjid Negara), el Temple Sri Mahamariamman, d’estil hindú, i les impressionants coves de Batu, situades als afores i que serveixen com un important lloc de pelegrinatge hindú. A aquesta riquesa cultural s’afegeix una gastronomia excepcional, amb plats com el nasi lemak, el satay i el char kway teow, que es poden gaudir tant als restaurants com als carrers.

Kuala Lumpur és el cor econòmic de Malàisia, amb sectors com el financer, el tecnològic i els serveis en plena expansió. La ciutat està equipada amb una infraestructura moderna, incloent-hi un sistema de transport avançat que engloba trens, metros i l’Aeroport Internacional de Kuala Lumpur (KLIA).

La nostra aventura comença, precisament, a l’Aeroport Internacional de Kuala Lumpur (KLIA). Nosaltres vam viatjar amb l’aerolinia Saudia sortint de Barcelona el dia 16 de Desembre a les 15:10 i arribant a Kuala Lumpur l’endemà dia 17 a les 15:00 hora local. Vam fer una escala de poc més de dues hores a Jeddah, a l’Aeroport Internacional KING ABDULAZIZ. Important: quan nosaltres vam fer el viatge ens vam trobar que si fas una escala de menys de 12 hores i no surts de la zona de trànsit, és a dir, no has de canviar de terminal ni vols sortir de l’aeroport, no necessites visat, però si tens més de 12 hores i/o surts de la zona de trànsit hauràs de fer visat i no és precisament econòmic. Per informació actualitzada us deixo aquests enllaços: VisitSaudi , Saudia i Gobierno de España .

Una vegada arribats a Kuala Lumpur, no vam quedar-nos a la capital sino que vam agafar un autobús desde la Terminal 1 fins a Melaka que va durar unes dues hores.

Melaka, també coneguda com Malacca, és una ciutat històrica situada a la costa sud-oest de la península malàisia, a la vora de l’estret que porta el seu nom. Amb una població d’aproximadament 580.000 habitants, la ciutat és coneguda per la seva diversitat cultural, resultat d’un ric passat com a important port de comerç al sud-est asiàtic. Aquesta diversitat es reflecteix en les comunitats que hi conviuen, incloent malais, xinesos, indis i descendents dels primers comerciants europeus, sobretot portuguesos i holandesos, i asiàtics, com la comunitat peranakan o xinesa-malàisia.

El centre històric de Malacca és un dels seus principals atractius i està declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO des de 2008. Entre els punts turístics més destacats hi ha la Porta de Santiago (A Famosa), una fortificació construïda pels portuguesos al segle XVI, i l’Església de Crist, un icònic edifici d’estil holandès amb parets de color vermell. El Stadthuys, un antic ajuntament d’època colonial, i la Torre Menara Taming Sari, que ofereix impressionants vistes panoràmiques de la ciutat i la seva mesquita a la vora del mar Masjid Selat Melaka son alguns dels punts turístics més emblemàtics. A més, el carrer Jonker Walk és famós pels seus mercats nocturns, botigues d’antiguitats i una rica oferta gastronòmica que inclou plats com el “chicken rice ball” i el “cendol”. Passejar pel riu a peu o amb barca durant la posta de sol també són activitats a tenir molt en compte.

Nosaltres vam passar-hi les dues primeres nits del viatge. Una de les raons de la visita a Melaka era el mercat nocturn de Jonker Walk que només és els caps de setmana i, com que vam arribar el diumenge, va ser el primer que vam visitar. L’endemà vam aprofitar per després d’un bon esmorzar vam visitar alguns temples i al cap vespre vam anar a veure l’espectacular mesquita Masjid Selat amb la posta de sol al darrere.

Ja el tercer dia vam tornar a agafar un autobús a l’estació central de Melaka fins a la Terminal 2 de l’aeroport internacional de Kuala Lumpur. Important aquest punt. Vam anar fins a KLIA2 (KLIA1 i KLIA2 són els acrònims de les terminals de l’aeroport internacional de Kuala Lumpur) per llogar un cotxe pels pròxims dies i, com que és més econòmic deixar el cotxe al mateix punt de recollida, ens interessava que fos KLIA2 perquè el següent destí al que viatjavem hi anavem amb un avió que sortia desde KLIA2.

El cotxe el vam llogar amb la companyia WahDah, la millor companyia segons molts altres viatgers i, nosaltres, en vam quedar encantats! Això era el dia 19 de desembre i posàvem rumb a Cameron Highlands. Va ser un viatge llarg, el primer conduint a l’esquerra… Però cap problema! Les carreteres a Malàisia estan en molt bon estat, hi ha autopistes i carreteres convencionals i totes estan molt ben senyalitzades. A mi em feia bastanta por entrar a Kuala Lumpur, però la via de ronda (per dir-ho d’alguna manera) no passava per dins la ciutat així que des de l’aeroport agafes aquesta via ràpida i enfiles directe cap al teu destí!

Per arribar a Cameron Highlands (Tanah Rata en el nostre cas) hi ha entre 3 i 4 hores de trajecte, però nosaltres vam planificar-ho per fer vàries parades a mig camí i vam acabar tardant al voltant de 7 hores. Durant el trajecte vam parar a l’espectacular temple de Chin Swee, al temple Kuil Kekayaan Bentong i al temple Guang Yin. No sabíem el que ens esperava a l’arribar al nostre allotjament…

Cameron Highlands és una regió muntanyosa situada a l’estat de Pahang, al centre de Malàisia peninsular. Amb una altitud que oscil·la entre els 1.000 i 1.500 metres sobre el nivell del mar, és coneguda pel seu clima fresc i agradable durant tot l’any, que les converteix en una destinació molt popular. Aquesta zona va ser descoberta al segle XIX pels britànics, que la van convertir en un refugi de vacances i hi van introduir el cultiu de te, una activitat que encara defineix el paisatge de la regió.

A Cameron Highlands s’hi troben les seves extensives plantacions de te, com la famosa BOH Tea Plantation, on els visitants poden aprendre sobre el procés de producció del te i gaudir de vistes espectaculars mentre degusten els seus productes. A més, els camps de maduixes són una altra atracció destacada, que per cert, estan espectacularment bones!

La regió és també un paradís per als amants de la natura. Hi ha nombroses rutes de senderisme que travessen selves tropicals, cascades i paisatges pintorescs. Alguns punts d’interès naturals inclouen la cascada de Robinson i el Mossy Forest, una selva misteriosa plena de molsa, bromèlies i una fauna única.

Tornant al que us explicava de l’allotjament… Vam arribar de nit i això fa distorsionar una mica la realitat. Al aparcar a davant de l’apartament que havíem llogat, vam tenir molt males sensacions. Estàvem a un lloc idíl·lic però ens feia inclús por endinsar-nos a l’edifici del nostre apartament així que vam canviar de plans i vam buscar una habitació en un altre lloc. Unes de les millor decisions que vam prendre, l’hotel al que ens vam allotjar era espectacular! Es deia The Hihglands Villa … Allà ens hi vam quedar fins el dia 

 
Troba la millor assegurança

Comparteix

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

També et pot interessar...

foto a vista de dron d'una ubanització en el llac Mälaren de Suècia

Estocolm: una escapada de 6 dies

A vegades tenim la sort d’ajuntar uns quants dies de vacances per fer una escapada més aprop. Així doncs, aprofitant festes locals de la nostra

Vista del Baan Taranya Koh Yao Yai Hotel des del dron i nosaltres a la moto

Tailàndia: El primer gran viatge

El primer “gran viatge”. Com anireu descrobrint en aquest blog, que possiblement acompanyi el Podcast 22d.cat, sempre m’ha agradat molt viatjar. No va ser fins

Si vols rebre consells i descomptes pels teus viatges i enterar-te abans que ningú de la publicació dels nous episodis del podcast, subscriu-te ara!